Borsada günlük al sat işlemleri yapan borsacılar için çok büyük avantajdır vob. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz.
1) Kaldıraç etkisiyle sadece % 10 teminat yatırarak 10 kat fazla mal alıp satmak.
2) Küçük yatırımcıların al sat larda büyük yatırımcıların tuzağına düşürülememesi.
3) hiç bir özel habere bağlı olmaksızın direk borsa endeksi doğrultusunda hareket etmesidir.
4) Yükselen trendlerde olduğu gibi düşüş trendlerin de de kazanma şansının olması.
Bunlardan en önemlisi, hepimiz bilirizki borsadaki hisse senetlerinin hemen hemen tamamında büyük yatırımcılar tahta yaparlar ve birçok küçük yatırımcı zarar ettirerek kendileri para kazanırlar. bu durumda küçük yatırımcı sadece borsanın sürekli değer kazandığı yükseliş trendlerinde para kazanabilirler. ama vob da tahta yapma imkanı hiç yoktur. büyük yatırımcının tek avantajı yabancı kaynaklardan gelen verilerden bir kaç dakika önce haberdar olabilmeleridir. bunun dışında sadece dünya ekonomisi ve dünya borsalarının yönünü önceden tespit edebilmek vob da büyük kazançlar elde ettirebilir.
Alıp satmanın dışında satıp almanın (çift yönlü hareket) da mümkün olması özellikle içinde bulunduğumuz ekonomik kriz dönemlerinde para kazanma imkanı sağlamaktadır.
Kaldıraç etkisi olduğundan Örneğin 5000 ytl ile 50000 ytl alıp satma yada satıp alma imkanı vermektedir. bu da daha fazla para kazanma imkanı demektir. heleki bu dönemlerde paramızın % 150-200 gibi oranlarda kazanma imkanı mevcuttur.
Ancak bu saydığımız avantajların yanında tek dezavantaj aynı oranlarda kaybetme ihtimalinin de bulunmasıdır. bu durumda işlemlerini profesyonelce yapan insanların zarardan korunmak için hatalı işlemin ardında pozisyon değişikliğiyle zarardan kara geçmeside mümkündür.
Bu günkü ortama gelecek olursak borsa endeksinin 35.000 seviyesini geçmesi çok zor görünüyor. dünya borsalarının Amerikada kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine kadar toparlanmasını ben beklemiyorum. bu yüzden ekonomik krizin kasım ayına kadar tavan yapacağını düşünüyorum. Ancak yeni başkanın seçildikten sonra alacağı ekonomik tedbirlerle Amerikan ekonomisinin yavaş yavaş yılbaşından sonra toparlanabileceğini düşünüyorum. Türk ekonomisi ise bütün dünyada daha berbat birde siyasi kriz çıktı ki, ne olacağı belli olmaz bir durumdayız. bu durumda önümüzdeki 1-2 ay içerisinde 100 endeksin 26.000 puana kadar gerileyeceğini tahmin ediyorum.
Vob 30 yatırımcısına önerim bu yaz aylarında pozisyonlarını satış yönünde açsınlar, pozisyonlarını günlük kapatsınlar ve 43000 puana yaklaştıkça satıp, 41.800 puan civarında pozisyonlarını kapatsınlar. Alış yönünde işlem yapılmasını şu ortamda hiç önermiyorum.
Vob la ilgili günlük ve haftalık yazılarımı bu sayfadan takip edebilir. sormak istediğiniz sorularınızı yazabilirsiniz.
Tüm yatırımcı arkadaşlara bol şanslar ve bol kazançlar dilerim.