YASAL UYARI : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ALTIN ÖĞÜT: Forumda okuduğunuz bilgileri fikir vermesi amacıyla ve mantık süzgecinden geçirerek değerlendirin. Hiç kimse sizi tanımadan size para kazandırmak heveslisi değildir. Hayatta karşılaşmadığınız ve adını soyadını dahi bilmediğiniz bir kişinin tavsiyesi ile senet almaya kalkışmayın, sonu %99 hüsran olacaktır.

BORSA İLE İLGİLİ KAFANIZA TAKILAN TÜM SORULAR

Borsa seans içi sohbetleri

Re: BORSA İLE İLGİLİ KAFANIZA TAKILAN TÜM SORULAR

Mesaj Numarası:#2  İleti muratti » 02 Kas 2010, 22:23

hocam ipmatla ilgili teknik bakabilirmiyiz..
birde bugün şöyle bir msj aldım.

krediniz ile ilgili kkdf oranı bakanlar kurulu kararıyla yüzde 10 dan yüzde 15 e çıkarılmıştırgüncellenen yeni ödeme planınızı şubemizde alabilirsiniz..

araba alıp kredi çekmiştim şimdi ödemelerim artacak artı bu kanunlara uygunmu acaba sözleşmede böyle bir madde varmıydı onuda bilmiyorum
muratti
On Başı
On Başı

Teşekkür etti: 0 defa
Teşekkür aldı: 0 defa

Mesaj Numarası:#4  İleti xroks » 04 Kas 2010, 08:49

Borsada kime ya da hangi hisseye ait olduğunu bulamadığım bazı kodlar var yardımcı olabilecek biileri varsa çok minnetar kalırım.

örneğin isyatirim com tr sitesinde fiyat verileri bölümünde artan ilk 10 ve azalan ilk 10 hissede sonu _t veya tğ , tr gibi biten kodlar görüyorum fakat sadece bu ilk 10 bölümünde görünüyor. aynı sitenin hisse senetlerinin verilerinin yayınlandığı bölümden bu hisselerle ilgili bilgilere ulaşmak istediğimde tabloda bu hisseler bulunmadığı gibi ilk 10 verilerinde de bu kodların hangi hisselere ait olduğu yazmıyor. İşbanasındaki hesabımdan alış emri için giriş yaparak bu kodların ne olduğunu bulmaya çalıştım ama orada da bu kodarı bulamadım. Bu kodlara örnek vermek gerekirse mesela ; ISDPP_t diye bir kod var ama bunun ne olduğunu , hengi hisseye ait olduğunu bulamadığım gibi alış emri vs.de uygulayamıyorum. Tabi birde sonuna y veya Y konan hisseler var. onlarında bölünmelerden sonra oluşan yani tip hisseleri ifade ettiği gibi bişeyler duydum ama emin değilim. bunlarlaa ilgili bilgi verebilirseniz sevinirim...

İstediim bilgiiyi özetleyecek olursak: bahsettiğim şekilde olan kodların hangi hisselere ait olduğu yani açılımlarının ne olduğu, bu hisselere alış emri vermek için ne yapmam gerektiği ve bunlara her bankadan ulaşılabilir mi gibi bilgiler. tabi aracı kurum olarak banka önermek isteyen veya borsayı takip etmek bu tip hisseleri bulabilmek takip edebilmek için çeşitli site ya da farklı kurumlara ait sistemler, programlar önermek isteyenler olursa onların tavsiyelerinide almak isterim...

herkese slm ve soruma ilgi gösterip cevap vermeye çalışacak kişilere şimdiden çok teşekkürler...

Eğer birileri beni bilgilendirebilirse gerçekten çok minnettar kalacağım. Zira bu içinde bulunduğum sorun uzun zamandır beni düşündürüyor ve canımı sıkıyor...
xroks
Er

Mesaj Numarası:#6  İleti xroks » 12 Kas 2010, 14:53

Öncelikle dostsoros üstada teşekkürler cevap verdiği için...
Geç cevap yazdım çünkü araştırma halindeydim. Üstadım dediğin gibi bunlar varant kodları. Bankamı aradığımda uzun bi uğraş sonrasında onlarda varant olduğunu fakat henüz bunlarla ilgili çok ayrıntılı bir bilgi vermelerini sağlayaacak ya da online işlem yapılmasını sağlayacak bir sistemlerinin mevcut olmadığını söylediler. şubeden ya da telefonla vs yapılması gerekiyormuş. Ama Onlardan ve Üstaddan varant olduklarını duymam yeterli oldu zaten... Varant ismine odaklanarak araştırma yapmaya başladım ve oldukça iyi sonuç aldım. Daha önceden bişe bulamamış olmamın sebebide muhtemelen çok yeni ortaya çıkan bi kavram olmasıydı. Dışarıda vardı evet ama Türkiye için gerçekten çok yeni bi kavram ve Hemen hiç biyerde hiç bir bilgi mevcut değil...
İş bankası online islemlere 1 kasımdan itibaaren başlanacağını açıklamış varantlar için ama tam olarak 6 kasımda online sistemlerine dahil ettiler bu olayı sanıdrım. Çünkü daha öncesinden Telefon bankacılığından destek alarak eş zamanlı olarak kontrol ettiğim halde böyle bir sisteme ulaşamadık... Onlarda zaten şubeye gidip önce risk sözleşmesini okuyup imzaaladıktan sonra bu kağıtlarla işlem yapabileceğimi ama şimdilik hiç bir şekilde online işlem yapamıycağım söylemişlerdi. nihayet 6 Kasım 2010 tarihinde online bankacılık sisteminden kendi hesabıma girdiğimde kendi hesabım üzeirnde varantları arrtık görebildim. Yni sisteme dahil edildi ve işlem yapmadan önce karşıma çıkan risk sözleşmesini 1 defaya mahsus okuyup işlem yapabilmeye başladım...
Üstadın dediği gibi çok fazla kar marjlı olduğu gibi çokta riskli bi olgu ... Zaten risk sözleşmesindede yatırılan paranın sıfırlanabileceği konusundaki uyarılar durumu anlama yetiyor :) ama ben genede biraz daha araştırdım ve nasıl kullanabileceğimi öğrendim. Şuan için döküman elde ettiğim fakat henüz hesaba dökebilecek kadar ayrıntılı inceleme fırsatı bulamadığım bir iki husus daha var, onların üzerine yoğunlaşarak konuya iyice hakim olduktan sonra asıl işlemlerim i gerçekleştirmeyi düşünüyorum lakin deneme amaçlı biraz alım satım yaptım bu varantlarla. E tabi Sıfırlanma riskine karşılıkta oldukça düşük bir bütçe ayırdım ... Varantlar için deneme amaçlı toplamda sadece 100 TL olmak üzere aynı anda kullanacağım varantların her birisi için en fazla 20 ila 30 TL kullandım :) Benim deneme amacıyla işlem yapmak için yoğunlaştıklarım daha çok garanti ve koç holdingin hissselerinin varantlarıydı. Zaten kulanılabilecek öyle çok fazla varantta yok. Spot hisse senetleri piyasasınan biraz farklı yani :) ama ben işlem yapmadan önce hisseler üzerinde yaptığım kontrollerden şu an ki durumda kar edilmesi ihtimali yüksek olan varantlar şimdilik sadece bunlar olabilir dedim. tabi bunları n dışındaki kağıtlarda da oldukça değişik gelişmeler old ama benim tahminimde doğru çıktı :) ...
Sonuç : İşlem yaptığım varantlarda ilk iki günde ayırdığım bütçeye gere karım hep günlük % 20 nin üstünde oldu. sonraki iki günde ise kullandığım varantları değiştirdim ve gene günlük % 20 nin üzerinde kar sağladım ki anlık işlemlerle bunları % 30'un üzerine bile çıkarttım :) Oldukça başarılı bir operasyon olmakla birlikte güzel ve atlı bi kar yani ama aldatmasın kimseyi :) son iki güne ise 1 gün için çoğu kağıtları elden çıkarıp takipte kaldımv gözlem yaptım ( dünden bahsediyorum) elimde mevcut olan kchol varantları gene kar etti ama sattığım garnti varantlarıda varlık gösterdi... bu günse garantinin satım varantları hayla çıkışta olduğu gibi elimde olan kchol varantları ise sabit durumda. bende duruma göre pozisyon alıcam ama şimdilik garantinin yükselişte olan satım varantlarıyla düşüşte olan alım varantlarının çok yakında tam tersine hareket edeceğini tahmin etmek hiç te zor değil...
getirdikleri kar ve zarrarı inceleyenler kar payı ve zarar riskinin ne kadar yüksek olduğunu göreceklerdir ki gerçekten yatırılan paranın sıfırlanma ihtimalide çok yüksek. Ama buna karşın alınacak tedbirler var ve vade işlemleri ni tavsiye edyorlar...
Uyarıyorum varantlar çok sıkı bir takip, yorum ve tahmin gücü gerektirmekle birlikte bütün bu unsurlar tam olarak hesap edildiği takdirde çok kısa vadede çok güzel karlar vaat ettiği gibi dikkat edilmesse ya da olağan dışı durumlarda tam tersine çok büyük zararlarada yol açabiliyor. Bundan sonra hisse senetlerinin günlük artan ve azalan ilk onlarında 360 hisse senedinden çok 15 tane varantı göreceğimiz gayet aşikar :)
Tavsiye : Otoriteler sıfırlanma riskine karşın varanta yatırılan para tutarı kadar geirisi olacak bi paranın vadeye yatırılmasını tavssiye ediyor. Örneğin bir varanta 50 TL yatırıyorsanız. belli bi vadede 50 TL getirmesi için 950 lira yatırın, varantlar sıfırlansa bile vade sonunda 950 TL size 50 TL getirecek ne de olsa diyor.. Mantıklı ve etkili lakin bence büyük riske karşılı önlem çok uzun vadede gerçekleşiyor ve hiç bi karı yok . sadece zarar ihtimalini kaldırıyor ama çeşili şartlarla o paranın değeri ya da miktarıda emilsiyona uğrayabilir.
Bence en risksiz ve en fazla kar getirecek yatırım şekli aynı anda hem vadeye para yatırıp hemde varantları almakla birlikte bu varantların dayanak varlığı olan hisslerdende bir miktar elde bulundurmak ve bunun yanında kendi ön göreceğimiz bazı farklı isselerde de yatırıma devam etmek şeklinde oluabilir ancak. Böylesi bi yöntemle diğerlerine göre oldukça kompleks fakat aynı zamanda karlı, risksiz ve eğlenceli bi yaırım oluşturulabilir. Tabi kimseye tavsiyede bulunmak haddime değil :) ama ben bu şekilde yapıcam ve artık borsa bu şekilde daha eğlenceli olacak.
Not: VOB spekülatif amaçlı kullanılabilir. Varantlarda spekülatif amaçlı kullanılarak kar sağlamak için kullanılabilir beelki, neticede her alandda malessef bu oyunlar mevcut ama varantların çok güzel bi avantajı var.. hisse vade ve varant birlikte kullanılarak aslında spekülasyonlardan oldukça etkili bir şekilde koruma sağlıyor. Otoritelerin düşünesi varantların spekülasyonlardan oldukça iyi şekilde koruyacağı yönünde olduğu gibi benim görüşümde doğru şekilde varantların en güçlü korunma araçları olacağı yönünde.
yani varantlar kar amacıyla kullanılmak istenmese bile spekülasyon ve zarar riskinden korunmak için çok etkili olacaklar...
Saygılar...
xroks
Er

Seans Salonu

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 8 misafir