Mesaj Numarası:#7
MANAMASUPER » 17 Haz 2009, 20:28
Şişecam, zarardan kára dönüyor, 500 milyon dolar yatırım planını koruyor
Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kırman, ilk çeyrekte kur farkından kaynaklanan zararın ikinci çeyrekte kára dönebileceğini, yılsonu için konulan üretim ve ciro hedeflerini de koruduklarını söyledi.
Reuters ile yaptığı söyleşide Kırman, "İlk çeyrek zararımız büyük ölçüde kur farkı zararından kaynaklanıyordu. İlk üç ayda ortaya çıkan kur farkları sonrasında, TL ve rublenin değer kazanmasıyla ikinci çeyrekte tekrar artıya döneceğimizi tahmin ediyorum" dedi.
Yatırım planları
Bu yıl için 500 milyon dolarlık yatırım planları olduğunu belirten Kırman, bu hedeflerinde de şu aşamada bir revizyona ihtiyaç duymadıklarını söyledi. Kırman, "Yatırım planımızdan vazgeçmedik. Kriz etkilerini ve gelişmeleri dikkate alarak yatırımları hayata geçiriyoruz. Zamana yayılması gerekenleri yayıyoruz, öne alınması gerekenleri öne çekiyoruz" dedi. Kırman, mevcut yatırım planlarının yanı sıra krizde zora düşen şirketler konusunda ortaya çıkabilecek satın alma fırsatlarını da değerlendirebileceklerini söyledi.
Şişecam ilk çeyrekte konsolide 10.76 milyon lira, iştirakleri Anadolu Cam 39.77 milyon lira, Denizli Cam 892.614 lira zarar açıklamıştı. Trakya Cam ise ilk çeyrekte 6.65 milyon lira kár elde etmişti. Bu yıl için üretim hedeflerini 3.3 milyon ton olarak koyduklarını belirten Kırman, bu aşamada hedefin değiştirilmesini gerektiren bir veri bulunmadığını söyledi. Kırman, "Üretim hedefimizi korumamız doğrultusunda, yıl sonu için 2008 seviyesinde belirlediğimiz 3.7 milyar liralık konsolide ciro hedefimizi de muhafaza ediyoruz" dedi.
ÖTV indiriminden olumlu
Otomotiv ve beyaz eşya sektörlerine 3 ay süreyle getirilen ÖTV indiriminin Şişecam’ın 2. çeyrek satışlarına olumlu katkısı olduğunu ifade eden Kırman, bu sektörlerde indirimin yıl sonuna kadar bu şekilde devam etmesi halinde, Şişecam’ın satışlarına yüzde 13-14 oranında katkı sağlayacağını söyledi.
Grup olarak ilk çeyrekte 160 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini hatırlatan Kırman, yıl sonunda 2008 yılındaki 800 milyon dolarlık ihracat rakamını yakalayabileceklerini düşündüğünü söyledi. Kırman, "Genel planlamamız ise, önümüzdeki beş yılın sonunda konsolide 5 milyar dolar ciroya ulaşmak. Uluslararası satışlarımızın ise 2.5-2.8 milyar dolar arası olmasını hedefliyoruz" dedi.
Mısır’a soda fabrikası
MISIR hükümetinin bu ülkede soda fabrikası kurması için Şişecam’a getirdiği teklifi değerlendirme aşamasında olduklarını kaydeden Kırman, "Mısır son dönemde cam ve soda konusunda birçok ülke yatırımcısının ilgisini çekiyor. Bölgedeki rekabet gücümüz ve etkinliğimizi korumak için, soda konusuna ilgimiz var" dedi. Kırman, Trakya Cam’ın dünyanın önde gelen cam üreticilerinden Saint Gobain ile Mısır’a yönelik yatırımını da 2010 sonunda devreye alma hedefiyle görüşmeleri sürdürdüklerini vurguladı.
haber kaynağı: Hürriyet