Selam Dostlar
(İlk yazım sitenin kaybolan bölümünde yok olduğundan yeniden yazıyorum, bilenler için sıkıcı olsa da vereceğim listeyi açıklamak gerekir diye düşündüm.)
Bu günden itibaren, excelde günlük toplanan verilerini girerek oluşturduğum Toplananlar ve Dağılanlar listelerini buradan sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. Toplananlar ve dağıtılan hisseler konusuna biraz açıklık getirirsek yanlış anlaşılmaları engellemiş oluruz.
Örneğin“bir hisse borsada satılıyorsa her satış mutlaka bir alışla karşılanıyordur...yani hisselerde giren çıkan bir şey yoktur net '0' dır” yanlış mantığını düzeltmek için aşağıdaki açıklamayla başlayalım.
Borsada para giriş çıkısından kastedilen bir çok aracı kurumda bir çok kişinin elinde bulunan hisselerin, bir kaç aracı kurumda sadece bir kaç kişi tarafından toplanması olayıdır.Yani hissede kontrolü elinde bulunduran kişiler tarafından toplanıyorsa beklentisi vardır yükselecek demektir.
Bir hissede en çok alım yapan 5 aracı kurum toplamıyla, en çok satım yapan 5 aracı kurum toplamının karşılaştırılması toplandığının veya dağıtıldığının ip ucunu veriyor. Toplanan hisselerin toplanma maliyetinden aşağıya verilmek istenmiyeceği düşünülürse düz mantıkla kağıdın yükseleceğini söyleyebiliriz. Ancak borsada hiç bir veri veya gösterge kendi başına al veya sat sinyali anlamına gelmiyor
Hele bir de aynı spekülatörün birden fazla aracı kurumda ayni anda islem yapması takas takibini zorlaştırıyor ve sağlıksız hale getiriyor. Yani isler o kadar basit olmayabilir.
Teknik analizi oluşturan aktörler, hissede alım ve satım yapan yatırımcılar, yani alanlar ve satanlar olduğuna göre; doğru yorumlanabilirse ve diğer verilerle desteklenirse; Para giriş çıkışları önemli bir göstergedir.. Teknik analizle birlikte değerlendirilmelidir.
Ancak yanılma her zaman olabilir. Şöyle ki;
Hissenin fiyatı yükselirken toplanıyor görünüyorsa pek sorun yok
Eğer düşen bir piyasada hisse değer kaybetmeden büyük miktarda toplanıyorsa bu hissenin de çok net bir şekilde toplandığını söyleyebiliriz.
fakat
Hissenin fiyatı düşerken toplanıyor görünüyor listemizde yer alıyorsa
Hissenin dip seviyelere yaklaşmış olduğu düşünülmesinin yanında,
Birileri malını satabilmek için aynı zamanda alımda yapmaktadır alım yaparak toplanıyor görüntüsü yaratırken diğer taraftan satışta olabilir. Diğer göstergeler dikkate alınmalı diye tekrarlıyorum.
Hisseler yükselmeden dipte iken toplandıklarını görebilir ve ona göre pozisyon alabilirsek hoş olur.
Para giriş çıkışı lot olarak veya ytl olarak takip edilebilir. Lot giriş çıkısına bakmanın daha sağlıklı olduğunu düşündüğümden ben onu takip ediyorum.
Hisseler, son üç gündür toplanması ve son 10 günün en az 6 sında toplanmış olması koşullarının gerçekleşmesi durumunda exceldeki formüller yardımıyla listemiz oluşmaktadır. Bu nedenle listedeki senetler, verilerin kendi ölçütlerime göre sınıflandırılması olduğundan TAVSİYE ANLAMINA GELMEZ.
Saygılarımla;
Not: Ayrıca talep olursa istenilen hissenin son 10 günlük durumunu özet olarak verebilirim.