Mesaj Numarası:#12
GÜNCEL-HABER » 04 Şub 2009, 09:08
Krizi öngören Deva'dan 500 milyon lira ciro hedefi
Türkiye'nin en kapsamlı üretim yapan yerli ilaç şirketi olan Deva Holding, 2009 yılında 500 milyon TL'lik net satışı (ciro) hedefledi. Deva, toplam satışları içinde ihracatın yaklaşık yüzde 5 olan payını 2012 yılına kadar yüzde 20'ye yükseltmeyi planlıyor. Şirket, ihracatta komşu ve küçük pazarlardan ziyade gelişmiş ülkelere ve büyük ülke pazarlarına yönelecek.
Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philip D. Haas, "1.5-2 senedir yaptığımız yatırımların meyvelerini bu yıl toplamaya başlayacağımıza inanıyorum" dedi. Deva Holding'in 2008 faaliyetlerinin değerlendirildiği ve 2009 hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Haas, geçen yılın Deva Holding için her anlamda bir yeniden inşa yılı olduğunu kaydetti.
Amaç temettü değil kâr
Küresel krizi öngörerek ilaç sektörüne yatırım yaptıklarını belirten Haas, "Beni şaşırtan krizin bu kadar geç ortaya çıkması oldu. Böyle bir krizin olacağını öngördüğümüz için bundan nispeten az etkilenen ilaç sektörüne yatırım yapma kararı aldık" dedi.
Deva, geçtiğimiz sene gerçekleşen iki sermaye artırımı ile 144 milyon TL sermayeye ulaştı. Sermaye artırımı sonucunda oluşan kaynakların temettü olarak dağıtılıp dağıtılmayacağı konusunda Haas şunları söyledi: "Temettü ödemeye karşı değilim ve muhtemelen küçük bir temettü ödeyeceğiz. Ama, yola çıkarken hedefimiz, temettü ödemekten ziyade yatırımcılar için çok daha kârlı bir şirket oluşturmaktı."
100 milyon $ yatırım
4 yeni üretim tesisini rekor sayılabilecek bir sürede tamamladıklarını ve bunu özsermaye ile finanse ettiklerini belirten Haas, "Geçtiğimiz sene 100 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bunun yanında sadece makinelerin taşınması, kurulması, onaylanması için 30 milyon dolar, dönemsel olarak piyasaya sunulamayan ürünlerden dolayı 20 milyon dolar, inşaatlarda gecikmelerden 20 milyon dolar gibi ekstra masraflar da çıktı. Ancak, EastPharma'nın şu andaki net borç durumunun 66 milyon dolar seviyesinde" değerlendirmesinde bulundu.
2008 yılının Deva Holding için toparlanma yılı olduğunu ifade eden Deva Holding Genel Müdürü Serdar Sözeri ise işgücü anlamında küçülmeye gitmeyeceklerini, üretim faaliyetleri ve satış güçleri arttıkça çalışan sayılarını artırabileceklerini ifade etti.