Mesaj Numarası:#20
wolf » 09 Şub 2009, 09:45
AKENR (AL) globelmenkul değerler
Ak Enerji CEZ şirketiyle beraber Sakarya ve Başkent bölgeleri elektrik dağıtım ihalelerine katılmak üzere AkCez JV (%50 payı CEZ, %45 payı Ak Enerji ve %5 payı da Akkok Grubuna ait olmak üzere) adı altında bir ortak girişim grubu kurmuştur. Yapılan ihaleler neticesinde AkCez JV Sakarya bölgesi ihalesini 600 milyon dolar bedelle kazanmıştır. Söz konusu bölge Ak Enerji için kendi üretim tesislerine çok yakin olması nedeniyle kritik bir önem taşımaktadır. Bu ihaleyi kazanarak Ak Enerjinin dikey entegrasyonu sağlamak adına önemli bir fırsat yakaladığını düşünüyoruz.
• Otomatik fiyatlama mekanizmasının devreye girmesiyle %22 civarında artan elektrik fiyatları şirketin satışlarının yaklaşık %30’unu oluşturan tarife üzerinden yaptığı satışlardan elde ettiği gelirleri arttırıcı bir unsur olacağını düşünüyoruz.
• Mevcut hidroelektrik ve rüzgar santrali yatırımları tamamlanıp devreye girmesinin ardından şirketin 363MW olan aktif kapasitesinin yaklaşık 2 katına çıkarak 754MW’a ulaşmasını beklemekteyiz. Bu bağlamda şirketin doğalgaz fiyatlarına olan bağımlılığının da önemli oranda azalarak bu yatırımın şirkete olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
• Şirketin mevcut kapasitesinin tamamının doğalgaz santrallerinden oluşması nedeniyle doğalgaz fiyatlarında son donemdeki hızlı yükselişin firmanın operasyonel karlılığı acısından önemli bir risk oluşturduğunu düşünmekteyiz.
• 2007 yılında 59.7 milyon YTL zarar eden Ak Enerji, DUY'a yüksek fiyatlardan yapılan satışlar ile maliyet ve giderlerini kontrol altına alarak 67.8 milyon YTL kâra geçti. Ak Enerji 2007 yılında 59.7 milyon YTL, geçen yılın dokuz aylık döneminde ise 44.7 milyon YTL zarar açıklamıştı. Ak Enerji'nin kara geçişinde, yüksek fiyatlardan Dengeleme ve Uzlaştırma Sistemi'ne (DUY) yapılan satışlar ile, maliyet ve giderlerdeki düşüş etkili oldu.
• Satış gelirini %35,8 artırarak 448 milyon 596 bin YTL'ye çıkaran Ak Enerji'nin, satış maliyetleri ise %9,1 arttı. Maliyetlerdeki artışın düşük kalmasının etkisiyle, geçen yılın dokuz aylık döneminde 2 milyon 348 bin YTL olan brüt kâr, bu yılın aynı döneminde 90 milyon 761 bin YTL'ye çıktı. Genel yönetim giderlerini 61.6 milyon YTL'den 22.9 milyon YTL'ye indiren Ak Enerji'nin faaliyet karı ise 66.8 milyon YTL olarak gerçekleşti.