Akkök Grubu krizi tekstilde birleşme ile atlatacak
Krizde rekabet avantajı yaratmak isteyen Akkök Şirketler Grubu, triko ipliği üretimi yapan Ak-Al Tekstil ile yünlü kumaş dokuma alanında çalışan Aksu İplik şirketlerini, Ak-Al çatısı altında birleştiriliyor.
Dünya çapında yaşanan ekonomik darboğazın neden olduğu kâr marjlarındaki düşüş ve pazar daralması Akkök Şirketler Grubu'nu tekstil sektöründe temsil eden iki köklü şirketin birleşmesine yol açtı. Triko ipliği üretimi yapan Ak-Al Tekstil ile yünlü kumaş dokuma alanında çalışan Aksu İplik şirketleri "Ak-Al" altında birleştiriliyor. Birleşmeyle üretim parklarında sadeleştirilmeye gidilerek üretim maliyetlerinde düşüş ve satın alma, lojistik gibi kalemlerinde de tasarruf sağlanması hedefleniyor. Bundan 56 yıl önce kurulan Aksu İplik, bugün ağırlıklı yünlü tekstil olmak üzere, kadın ve erkek giyimi için yıllık 5 milyon metre kumaş üretimi gerçekleştiriyor. Akkök Grubu'nun 34 yıllık şirketi Ak-Al Tekstil ise akrilik-yün karışımlı kamgarn iplik üretiminin yüzde 50'sini ihraç ediyor.
Zorluklar göğüslenecek
Konuyla ilgili dün yazılı bir açıklamada bulunan Akkök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, özellikle küresel rekabet koşullarından oldukça fazla etkilenen tekstil sektöründe birbiriyle sinerji oluşturacak şirketlerin birleştirilerek, maliyetlerin aşağı çekilmesi, verimliliğin artırılmasının sağlanacağını söyledi. Bu sayede şirketlere rekabet avantajı kazandırılmasının hedeflendiğini kaydeden Berkman, "Küreselleşme, uluslararası rekabet ve dünya ekonomisindeki entegrasyon süreci Akkök Şirketler Grubu'nu 2005 yılında belirlemiş olduğu yeniden yapılanma stratejisi doğrultusunda belirli sektörlere yöneltmiş; bu kapsamda, enerji, kimya, tekstil, gayrimenkul ve liman işletmeciliği odaklanılan alanlar olarak belirlenmiştir. Kendi faaliyet alanının öncüleri olan iki şirketin birleşmesi sayesinde, büyüme ve sektörün getirdiği zorlukların beraberce göğüslenmesi planlanmaktadır" açıklamasında bulundu.
Kontrol değişmeyecek
Ak-Al Genel Müdürü Cengiz Taş ise dünya çapında yaşanmakta olan ve her sektörü etkisi altına alan darboğazın yanında uzun süredir iç ve dış kaynaklı rekabet koşullarına bağlı kâr marjlarının düşmesinin tekstil sektörünün yeni pazar yaratma ve yatırım imkanlarını önemli ölçüde daralttığını söyledi. Sektörde yaşanan bu sorunların ürün çeşitlemeleri, verimlilik artışları ve maliyet iyileştirmeleri ile aşılabileceğini kaydeden Taş, Ak-Al ile Aksu birleşmesinin bu düşünceyle gerçekleştiğini belirtti. Taş, Ak-Al ve Aksu'nun yönetim ve çalışma politikalarının Akkök Şirketler Grubu tarafından yönetildiği göz önünde bulundurulduğunda, birleşme işleminin aynı gruba dahil olan şirketler arasında gerçekleştiği dolayısıyla kontrolün el değiştirmeyerek aynı grup içerisinde kalacağını vurguladı.
Maliyetler düşürülecek
Aynı hakim ortağa sahip olan ve stratejik kararların ortak platformda belirlendiği iki şirkette, fonksiyonel yönetim birimlerinin de ortak olduğu, mevcut sinerjinin artırılacağı ve maliyetlerin düşürüleceği rekabetçi bir yapı hedeflendiğini kaydeden Taş, Aksu'da yakın dönemde devre dışı bırakılan iplik üretim tesisi nedeniyle Ak-Al'ın iplik üretim kapasitesinin daha verimli kullanılacağı ve grup içerisinde mükerer üretim parklarında sadeleştirilmeye gidileceğini bildirdi. Bu yolla üretim maliyetlerinin düşürülmesinin amaçlandığını, her iki şirketin bünyesinde yer alan ve birleşme nedeniyle tekarar eden satın alma, lojistik, sabit kıymetler ve bilgi teknolojileri gibi maliyet kalemlerinde de tasarruf sağlanmış olacağına dikkat çeken Taş, "Birleşme sonrasında her iki şirketin sahip olduğu markaların, varlıkların ve yeni şirketin değeri güçlendirilecek ve yatırım imkanları da artırılacaktır" dedi.
Aksu, Ak-Al'ın ana ortağı
Akkök Şirketler Grubu, tekstil sektöründeki iki köklü şirketin birleşmesini yaşı daha genç olanın çatısı altında yapıyor. 1952 yılında kurulan Aksu İplik, ağırlıklı yünlü tekstil olmak üzere yıllık 5 milyon metre kumaş üretimi yapıyor. 1974 yılından kurulan Ak-Al ise akrilik ve akrilik-yün karışımlı kamgarn iplik üretiminin yüzde 50'sini dış pazarlara yönelik gerçekleştiriyor. Sermayesi 30 milyon TL olan ve ana ortağı yüzde 26,85 ile Aksu İplik olan Ak-Al Tekstil'in borsadaki hisseleri son iki günde yüzde 31 oranında değer kazandı. Aksu İplik'in ise 20 milyon TL olan sermayesinde en yüksek pay yüzde 71,5 ile Akkök Sanayi Yatırım'ın elinde bulunuyor. Aksu İplik hisseleri son iki günde yüzde 36 değer kazanırken, şirketin piyasa değeri 9.8 milyon dolara çıktı.